Обережно, гриби!
В Україні восени традиційно активізується масове збирання грибів. З початком кожного грибного сезону повідомлення МОЗ про отруєння грибами стають звичними.
Отруєння грибами реєструються у медичних закладах протягом усього року, однак, як підтверджує багаторічний аналіз, що систематично проводиться МОЗ, пік отруєнь припадає на початок осені. Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівних грибів (при розламуванні виділяють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та ін.) – внаслідок їх невмілої або неправильної кулінарної обробки. Проте чимало випадків отруєнь їстівними грибами, що є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори (місце збирання і вік грибів тощо).
Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) й здебільшого мають «сімейний» характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені в цій справі грибники.
Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються внаслідок вживання алкогольних напоїв. Щорічно серед потерпілих від отруєнь грибами спостерігається високий рівень смертності, в тому числі серед дітей. Однією з основних причин смертельних випадків є запізніле звертання за медичною допомогою.
Як правило, до отруєнь призводить невміння відрізняти їстівні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів. Ризиковано також купувати гриби у приватних осіб в місцях стихійної торгівлі, особливо в недосвідчених у грибних таїнствах «дітей асфальту».
Швидких і достовірних способів визначити отруйність чи їстівність грибів не існує. Використання цибулі, часнику, срібних предметів не може виявити токсичності грибів. Тільки спеціалізовані лабораторії можуть провести дослідження грибів або приготовлених з них страв на наявність токсичних речовин. Крім цього, збирання грибів у лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчитися теж небажаними наслідками. В ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини.
У більшості країн дикорослі гриби не споживають як харчовий продукт, тому випадків отруєнь грибами не спостерігається.
Фахівці Міністерства охорони здоров’я України попереджають, що отруєння грибами дуже небезпечне для життя та вимагає якнайшвидшого лікування.